Quiet Kookchallenge Header 1200X732

Recepten

Een gezonde en gemakkelijke maaltijd bereiden voor slechts  € 2,50 per persoon, lukt dat? In de Quiet Kook Challenge, hebben we acht Limburgse chefs uitgedaagd een betaalbaar recept op tafel te zetten.Op deze pagina vind je de recepten die zij hebben bedacht.

De Quiet Kook Challenge is geproduceerd i.s.m. L1 Limburg. In acht afleveringen bereiden de koks hun gerechten en gaan we in gesprek met leden van de Quiet Community. Openhartig vertellen zij hoe het is om te leven in armoede en eenzaamheid, en over de warme steun die ze daarbij van de community ontvangen.

Links naar elk van de uitzendingen vind je onder de titel van elk recept.

________________________________________________________

GRAVAD LAX MET BLOEMKOOLCOUSCOUS, RUCOLA, GEPEKELDE RODE UI EN KRUIDEN OLIE
SIDE DISH: KLEIN BLOEMKOOLSOEPJE MET STUKJES ZALM

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Jordi Koppert (Château Neercanne)

Foto van gerecht op bord.

Ingrediënten

Gravad Lax

  • Zalm (staartstuk)
  • Mosterd
  • Citroen
  • Dille
  • Peper en zout

Bloemkoolcouscous

  • Bloemkool
  • Olijfolie
  • Citroen
  • Peper en zout

Bloemkoolsoepje

  • Bloemkool
  • Melk
  • Bouillonblokje
  • Eventueel sjalot

Kruidenolie

  • Rucola
  • Dille
  • Basilicum
  • Citroen
  • Knoflook
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Gravad Lax

  1. Snijd het vel af van de zalm.
  2. Maak er een mooi, recht blokje van en bewaar de afsnijdsels voor in de soep.
  3. Smeer beide kanten licht in met mosterd.
  4. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Rasp een halve citroen erover.
  6. Hak de dille en dep dit op de zalm.
  7. Laat een dag in de koeling staan.

Bloemkoolcouscous

  1. Snijd de roosjes van de bloemkool.
  2. Bewaar de stronk voor de soep.
  3. Puls de roosjes kort in de keukenmachine of snijd met de hand in fijne korrel.
  4. Voeg olijfolie toe tot hij mooi plakt.
  5. Voeg citroenzest toe.
  6. Breng op smaak met peper en zout.

Bloemkoolsoepje

  1. Fruit sjalot of ui aan.
  2. Voeg de stronk in stukjes gesneden toe.
  3. Afblussen met melk.
  4. Op smaak maken met bouillonblokje peper en zout.
  5. Pureer met staafmixer en dan zeven.
  6. Garneer af met kleine stukjes zalm.

Gepekelde Rode ui

  1. Snijd de ring in dunne hele ringen.
  2. Zet onder met sushi azijn.

Kruidenolie

  1. Draai alles fijn in mixer of met de staafmixer.

Opmaak van het bord

  1. Doe de bloemkoolcouscous in een steker of in een mooi hoopje op het bord.
  2. Snijd de zalm in mooie dunne tranches en leg luchtig op de couscous.
  3. Leg daarop een mooi bolletje rucola leg daarop de gepekelde rode ui.
  4. Dresseer de kruidenolie mooi erover en erom heen.
  5. Zet bloemkoolsoepje ernaast.

________________________________________________________

BLOEMKOOLSOEP MET PREI

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Matheo van de Sluis (Gastronomie Smeets)

Foto van bord met bloemkoolsoep.

Ingrediënten

(Voor vier personen.)

  • ½ bloemkool (€ 0,80)
  • 1 ui (€ 0,23)
  • 1 x het wit van een prei (€ 0,09)
  • 1 teen knoflook (€ 0,15)
  • 1 liter water
  • 1 eetlepels bloem (€ 0,07)
  • 1 dl room of sojamelk (€ 1,19)
  • Olijfolie (€ 0,24)
  • Nootmuskaat, peper, zout, kruiden (€ 0,05)

Kosten totaal:  € 2,80.

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en de knoflook.
  2. Snijd de bloemkool klein.
  3. Neem de prei en snijd deze in twee, in de lange weg;
    was de prei en snijd het wit er af;
    snijd het wit ragfijn. (De helft gebruiken we als garnering.)
  4. Zet een soepketel op het vuur en doe er een beetje olie in.
  5. Fruit de ui en de knoflook met de prei aan. Het mag enkel glazig worden, niet bruin!
  6. Doe de bloemkool erbij en laat even mee garen.
  7. Voeg de bloem toe en roer dit goed door.
  8. Doe nu het water in de ketel erbij.
  9. Kook de groenten en de bloem gaar.
  10. Neem een staafmixer en maal het fijn.
    (Heb je geen staafmixer dan kun je de soep door een bolzeef wrijven.)
  11. Breng de soep op temperatuur, en op smaak met peper en zout

Schenk de soep in borden of soepkopjes, doe er iets prei op en strooi er wat nootmuskaat op.

Klaar en smullen maar!

________________________________________________________

PENNE PASTA MET KASTANJECHAMPIGNONS, KIPFILETHAASJES EN SPINAZIE

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Sebastiaan Moors (DoubleTree by Hilton, Sittard)

Foto van bord met het pastagerecht.

Ingrediënten

Hoeveelheid 4 personen Ingrediënten Prijs per eenheid Prijs totaal
500 gr Penne Pasta €0,89 €0,89
300 gr Kipfilethaasjes €3,89 €3,89
300 gr Spinazie €0,79 €0,79
400 ml Kookroom €0,89 €1,78
1 Ui €0,30 €0,30
200 gr Kastanjechampignons €1,49 €1,49
0,5 dl olijfolie €0,27 €0,27
Totaal Voor 4 personen   €9,41
Totaal Per persoon   €2,35

(Prijzen van bij Lidl.)

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui zo fijn mogelijk.
  2. Snij de kipfilethaasjes in kleine stukjes
  3. Bak de ui en kipfilet in de olijfolie aan.
  4. Snij de kastanjechampignons in plakjes en voeg deze toe.
  5. Roer met een lepel en bak op laag vuur de champignons en kipfilet tot deze gaar zijn.
  6. Kook ondertussen de penne pasta in een pan kokend water met zout.
  7. Voeg de kookroom toe aan de pan met de kip champignon mix en laat dit rustig inkoken.
  8. Snij de spinazie in dunne sliertjes (kan ook heel gelaten worden) en meng deze door de romige saus.
  9. Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus.
  10. Op smaak maken met peper en zout.

________________________________________________________

LAMSSAUSIJS MET GEPOFTE SJALOT, COURGETTE, PAPRIKA, TOMATENSAUS EN KRIELAARDAPPEL

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Raoul Goovaerts (Winselerhof)

Foto van bord met lamssausijsgerecht.

Ingrediënten

  • Lamssaucijs € 0,65 p.p.
  • Kriel € 0,30 p.p.
  • Sjalot € 0,10 p.p.
  • Puntpaprika € 0,25 p.p.
  • Courgette € 0,20 p.p.
  • Knoflook € 0,05 p.p.
  • Tomatenpuree € 0,15 p.p.
  • Bouillon € 0,20 p.p.
  • Tijm

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 0,5 kg Lamssaucijs
  • 0,5 kg Krielaardappel met schil
  • 3 st. Sjalot
  • 2 st. Puntpaprika
  • 1 st. Courgette
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 eetlepel Tomatenpuree
  • 3 dl Bouillon
  • 5 takjes geplukte tijm ( eventueel uit de tuin )

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappeltjes gedurende 8 minuten gaar, schud ze af en halveer ze.
  2. Halveer twee sjalotten, leg ze met de gesneden kant op een plaatje met zout, peper en olie
    en gaar ze gedurende 20 minuten op 175 graden in de oven.
  3. Snij de courgette, verwijder de kern en gebruik de kern voor de saus.
  4. Snij de puntpaprika in ringen.
  5. Snij de sjalot en knoflook in halve ringen.
  6. Fruit de sjalot, knoflook, courgette kern, tijm van 3 takjes en eventuele paprika restjes gaar in een
    pannetje. Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze gedurende 1 minuut. Blus dit af met de bouillon
    en breng dit op smaak met zout en peper. Cutter de saus vlak voor gebruik met de staafmixer.
  7. Snij de saucijsjes en bak deze aan in een bakpan, voeg de aardappels toe en bak dit samen mooi goud bruin.
  8. Voeg als laatste de courgette paprika en de rest van de tijm toe en bak dit mee totdat de groente beetgaar zijn.
  9. Breng dit op smaak met zout en peper.

________________________________________________________

GEPOFTE BIETJES, SALADE VAN QUINOA, ROZIJN, DADELS EN NOTEN, BROODSOLDAATJES BESMEERD MET EEN SPREAD VAN DASLOOK EN GESCHAAFDE, BELEGEN GEITENKAAS

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Guido le Bron de Vexela (Château St. Gerlach).

Foto van een bord met het gerecht erop.

Ingrediënten

HOEVEELHEID
4 PERSONEN
INGREDIËNTEN PRIJS PER EENHEID PRIJS TOTAAL
500 gr Rode biet gegaard € 1,19 per 500 gr € 1,19
1 st Jonagold appel € 1,99 per kg € 0,39
125 gr Biologische quinoa € 1,99 per 125gr € 1,99
100 gr Griekse yoghurt € 1,19 per 500 gr € 0,23
0,5 st Casinobrood wit (van gister) € 0,25 per halfje € 0,25
250 gr Daslook (gratis wild plukken in de natuur) € 0,00 € 0,00
1 dl Olijfolie mild € 5,49 per liter € 0,54
50 gr Geraspte pittige oude kaas € 1,99 per 200 gr € 0,49
100 gr Rozijnen € 1,95 per 750 gr € 0,26
50 gr Dadelstukjes € 1,79 per 100 gr € 0,89
100 gr Belegen geitenkaas € 5,95 per 340 gr € 1,75
Totaal, voor 4 personen: € 7,94
Totaal, per persoon: € 1,98

Ik ben uitgegaan van prijzen van Albert Heijn; bij Albert Heijn staat een rek met brood van gister, hier koop je een half  casino brood voor € 0,25. Tip: ga vroeg want op=op.

Bereiding

  1. Snijd de bietjes in 4 gelijke stukken, dep ze een beetje droog en bak ze vervolgens in een droge
    pan rondom aan zodat ze wat kleur krijgen.
  2. Kook ondertussen de quinoa in ruim kokend water volgens de kooktijd op de verpakking; doe
    wanneer deze gaar is ze op een zeef en laat helemaal afkoelen.
  3. Pluk de steeltjes van de daslook en doe de blaadjes in een maatbeker; doe er de geraspte, oude
    kaas en olijfolie bij en draai helemaal glad met een staafmixer (of keukenmachine); breng op
    smaak met peper en zout.
  4. Toast de casino in een droge pan of broodrooster goudbruin en snijd er schuine driehoekjes
    van. (Soldaatjes)
  5. Meng de afgekoelde quinoa met een beetje yoghurt, de dadels en rozijnen en breng op smaak
    met peper en zout.
  6. Dresseer de quinoa salade midden in een bord en leg er de partjes biet speels op; snijd de appel
    in reepjes (jullienne) en dresseer eromheen.
  7. Dresseer er met een lepel de yoghurt omheen; besmeer de brood-soldaatjes met de
    daslookspread; wat je over hebt van de spread dresseer dat ook om het gerechtje heen.
  8. Rasp of schaaf er als laatste de belegen geitenkaas overheen.

________________________________________________________

LIMBURGSE AARDAPPELSOEP

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Otto Nijenhuis (Executive Chef, Chateau St. Gerlach).

Foto van bord met aardappelsoep.

Ingredienten

  • 1 grote ui.
  • 3 teentjes knoflook.
  • 250 gr gekookte kruimige aardappel.
  • 0,5 liter groenten of kippenbouillon.
  • 0.25 liter volle melk.
  • 1 blaadje laurier, vers of gedroogd.
  • Peterselie
  • Limburgse mosterd, naar smaak.
  • Wanneer gewenst, nog lekker om toe te voegen: uitgebakken spekjes, prei, lente ui.

Bereiding

  1. Pel en snipper de ui.
  2. Snijd de knoflook.
  3. Zet de ui aan tot deze glazig is.
  4. Voeg de knoflook toe en bak zacht aan.
  5. Voeg de aardappel, bouillon, melk en laurier toe.
  6. Laat circa 5 min. zachtjes koken.
  7. Haal de laurier uit de soep.
  8. Pureer de soep.
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Voeg Limburgse mosterd toe naar eigen wens.

________________________________________________________

GEVULDE AUBERGINES VOOR 4 PERSONEN

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Farèn Sallak.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten.

Foto van het auberginegerecht.

Ingrediënten

INGREDIËNTEN AH-PRIJS PER EENHEID PRIJS TOTAAL
2 grote aubergines € 1,09 per stuk € 2,18
1 Libanees Brood € 2,59 per 5 broden € 0,52
2 middelgrote uien, in halve ringen € 1,19 per kilo € 0,12
3 tenen knoflook, gesnipperd of geraspt € 1,09 per 2 bollen € 0,05
1 tablet groentebouillon 8 tabletten voor € 1,05 € 0,13
1 theel. kurkumapoeder 1 potje € 2,39 € 0,12
1 eetl. gehakte verse peterselie of dille 30 gram € 1,19 € 0,40
1 blik 400 gr. linzen 1 blik € 1,29 € 1,29
1 blik 400 gr. tomatenblokjes 1 blik € 0,69 € 0,69
2 tomaten in plakken (garnering) 6 stuks € 1,79 € 0,60
1 zakje rucola (garnering) 1 zakje € 1,00 € 1,00
200 ml. zonnebloemolie 1 liter € 3,79 € 0,75
Totaalprijs, voor 4 personen: € 7,85
Totaalprijs, per persoon: € 1,96

N.B.: Hierboven zijn de actuele prijzen van AH vermeld. Uiteraard kan hierop nog bezuinigd worden door uw boodschappen te halen in goedkopere winkels of op de markt. En peterselie, etc. kan ook in eigen tuin of op het balkon gekweekt worden!

Bereiding

  1. Snijd de aubergines, incl. de stelen, in de lengte doormidden.
    Besprenkel deze rijkelijk met olie en strooi er wat zout en peper over.
  2. Neem een koekenpan, doe er rijkelijk olie in en bak de aubergines tot ze goudkleurig en zacht zijn.
    Start ondertussen met de vulling.
  3. Snijd de uien in halve ringen.
  4. Verhit 2 eetl. zonnebloemolie in een koekenpan en smoor de ui in 10 minuten op halfhoog vuur met deksel op de pan.
  5. Schep de helft van het uienmengsel in een kom. Snipper of rasp de knoflook en voeg deze toe.
    Bak het geheel 2 minuten.
  6. Voeg de bouillontablet, het kurkuma-poeder, peper en zout toe.
    Voeg de tomatenblokjes toe.
    Giet het water van de linzen en voeg deze ook toe.
  7. Doe de deksel op de pan en kook het hele mengsel 10 minuten op laag vuur.
    Roer af en toe en proef het mengsel. Breng het evt. op smaak met peper en zout.
  8. Schep de vulling in de 4 auberginehelften.
    Schep de tweede helft van het uienmengsel er bovenop.
  9. Warm het Libanees brood op door het 10 seconden in een warme koekenpan te leggen. Boter of olie
    is niet nodig! Draai het brood nog een keer in de koekenpan, 10 seconden wachten en klaar.
  10. Leg het warme brood op een serveerschaal en verdeel de rucola erover.
    Verdeel de tomatenplakken over de rucola.
    Sprenkel een beetje olie over het geheel en evt. nog wat peper en zout.
    Leg de 4 rucola-helften erop en bestrooi ze vlak voor het serveren met peterselie of dille.

Eet smakelijk en geniet ervan!

________________________________________________________

ZUURKOOL STAMPPOT PANNENKOEK ROLLETJES

Kijk deze aflevering hier terug.

Kok: Vivian Heuberger (Adventurecook)

Foto van een bord met het gerecht erop.

Ingrediënten

Goed voor 4 personen of meer.

Voor de pannenkoeken:

  • Bloem, circa 250-300 gr.
  • Ei, 2 stuks.
  • Melk, ca. 500-600 ml.
  • Mosterd, 2 eetl.
  • Karwijpoeder, 2 tl.
  • Zout en peper naar smaak.

Voor de stamppot:

  • Aardappels, kruimig, circa 1 kg.
  • Appel, 2 stuks.
  • Rode ui, 1 flinke.
  • Zuurkool, 300 gr.
  • Nootmuskaat, 2 tl.
  • Kookroom, circa 100 ml.
  • Margarine boter, circa 25 gr.
  • Peper en zout naar smaak.

Zonnebloemolie of margarine om te bakken
Piccalilly als extra item voor bij de pannenkoekjes als er voldoende te besteden is.

TIP: Maak van de overige appels lekker huisgemaakte appelmoes door ze te schillen, in stukjes te snijden en met een klein bodempje water te koken tot moes. Voeg naar smaak eventueel een beetje suiker toe.

Ik heb alle boodschappen speciaal bij de ALDI gedaan om het zo voordelig mogelijk te houden!

HOEVEELHEID
(4 PERSONEN)
INGREDIËNTEN HOEVEELHEID PRIJS PER EENHEID PRIJS TOTAAL
250-300 gr Bloem 1 kg € 0,99 € 0,30
2 Scharrel Eieren 12 stks € 2,49 € 0,42
500-600 ml Halfvolle melk 1 ltr € 1,19 € 0,60
2 eetl (40 gr) Mosterd 370 gr € 0,89 € 0,10
2 tl Karwijpoeder 50 gr € 0,89 € 0,07
  Zout en Peper      
50 ml Zonnebloem olie 1 ltr € 3,99 € 0,40
1 kg Aardappels kruimig 2 kg € 2,99 € 1,50
2 st Appel 1 kg € 1,49 € 0,37
1 st Rode ui 750 gr € 0,99 € 0,13
300 gr Zuurkool 500 gr € 0,57 € 0,34
2 tl Nootmuskaat 50 gr € 0,99 € 0,08
100 ml Kookroom 250 ml € 0,89 € 0,36
25 gr Margarine boter 250 gr € 0,59 € 0,06
1 Rookworst 275 gr € 1,39 € 1,39
Extra Piccalilly 335-375 gr € 0,85 € 0,45
      € 21,19  
Totaal, 4 personen € 6,56
Totaal, per persoon € 1,64

Bereiding

Maak eerst het beslag voor de pannenkoekjes:

  1. Doe de bloem in een kom en voeg er een snufje zout aan toe.
  2. Maak een kuiltje in het midden en kluts de eieren erin.
  3. Voeg ongeveer ¼ van de melk erbij en mix dan tot een gladde massa.
  4. Mix de mosterd erdoor en voeg karwijpoeder toe.
  5. Voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk toe en mix tot een egaal beslag.
    (Maak het niet te dun!)

ZET NU HET BESLAG EVEN AAN DE KANT!!

  1. Start met het schillen van de aardappels en snijdt ze in kleine stukken (dan zijn ze eerder gaar).
  2. Doe ze in een pan met een bodem water en een flinke snuf zout en kook ze gaar.
    (Prik met een vork om te controleren of ze gaar zijn.)
  3. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Doe er een klontje (circa 25 gr.) boter bij.
  4. Snijd in de tussentijd de appel in kleine blokjes; snijd de ui in kwart ringen; snijd de worst in kleine blokjes of halve schijfjes.
  5. Stamp met een stamper of vork de aardappel fijn en voeg de 150 ml. kookroom toe. Meng het goed door elkaar en maak op smaak met een beetje nootmuskaat en peper en zout.
  6. Bak in een pan met een beetje olie de ui en doe daarna de appel en de worst erbij. Wanneer het een beetje begint te kleuren doe je de zuurkool erbij en roer alles voorzichtig al bakkend door elkaar.
  7. Bak alles nog circa 5 minuutjes op laag vuur.
  8. Meng dan met een spatel het zuurkoolmengsel door de gestampte aardappels.
  9. Proef het geheel en maak op smaak naar eigen wens met peper en zout.

Pannenkoeken bakken en vullen

  1. Verhit een beetje boter of olie in een pan.
  2. Voeg met een soeplepel een schep beslag in de (pannenkoeken)pan en laat uitvloeien.
  3. Als de bovenzijde droog is, ofwel gestold is, en de onderkant een mooi kleurtje heeft kun je hem omdraaien met een spatel of met een deksel van een pan.
  4. Bak dan ook de andere kant van de pannenkoek nog mooi bruin.
  5. Leg op een bord en houd de pannenkoeken warm onder een bord en bak ook de rest.
  6. Wanneer de pannenkoeken klaar zijn kun je ze vullen met zuurkoolstamppot en oprollen. Doe dit met alle pannenkoeken.
    Nog lekkerder is om ze in een ovenschaal te leggen en nog even te bakken in de oven. (Doe dan eerst een klein scheutje olie in de ovenschaal of bakpapier.)
    180°C circa 8-10 minuten. (Oven eerst even voorverwarmen op 200°C.)
    Dit kun je eventueel ook met de restjes doen de dagen erna.
  7. Om op te dienen neem je een bordje met eventueel een beetje sla. Snijd een pannenkoek schuin doormidden en leg de 2 helften op elkaar mooi op de sla.
  8. Serveer er een lepel appelmoes en een lepeltje piccalilly (in een klein tipje) bij.

EET SMAKELIJK!

Winkelwagen

winkelwagen is leeg
  • {{#Name}}

    {{Name}}

    {{/Name}} {{^Name}}

    {{Uid}}

    {{/Name}}
    {{LinePrice}}
  • {{#Name}}

    {{Name}}

    {{/Name}} {{^Name}}

    {{Uid}}

    {{/Name}}
    {{LinePrice}}
    {{#CustomFields}}
    {{Name}}: {{Value}}
    {{/CustomFields}}
  • Gegevens